Onderhoud

Schoenen gaan langer mee als ze op de juiste manier worden onderhouden. Het is prachtig als schoenen mooi glanzen, maar bedenk dat leer gevoed dient te worden om te voorkomen dat het uitdroogt. De kans dat dan scheurtjes ontstaan is groot. Bovendien laten stiksels sneller los.

Tegenwoordig zijn schoenen, in het bijzonder in de winter en natuurlijk bij wandelschoenen, veelal gevoerd met Goretex of Sympatex. Daardoor is de schoen waterdicht.

Goretex is een weefsel en Sympatex is een membraan.

De overeenkomst van beide produkten is dat ze minuscule gaatjes in het materiaal hebben waardoor het voetvocht toch door het leer naar buiten toe kan worden afgevoerd, mits het leer niet "dichtgesmeerd" wordt.

Dat wil zeggen dat met het juiste onderhoudsmiddel de schoen blijft ademen. De "gemakkelijke" poetsmiddelen, die tegenwoordig te koop zijn, bestaan vaak uit een synthetisch produkt dat de porien van het leer verstopt.

Schoenen met Goretex of Sympatex binnenvoeringen ademen altijd iets minder dan schoenen met een leren voering. Daar staat tegenover dat beide materialen wel sneller droog zijn.

Bij transpirerende voeten is het raadzaam om schoenen af te wisselen met het oog op vermelde eigenschappen.

Een schoenspanner (hout of plastic) zorgt ervoor dat, als u de schoenen wegzet, deze goed in model blijven en niet "hard" worden aan de binnenkant.

Heeft u vragen over onderhoud van schoenen dan beantwoorden wij ze graag voor u!