Drie belangrijke eisen te stellen aan kinderschoenen.

De schoen omsluit de voet soepel in de voorpartij. De achterpartij wordt goed omsloten, vanaf de bal van de voet tot rond de wreef en de hiel, zodat de voet niet naar voren kan schuiven. De tenen moeten in de lengte, breedte en hoogte voldoende bewegingsvrijheid en groeiruimte hebben.

Tip: laat de pasvorm door de vakbekwame winkelier vaststellen, ook al zegt uw kind dat de schoenen heerlijk zitten. Die mooie glans of leuke gesp doen het goed in de ogen van uw kind......

Neem oude schoenen mee naar de winkel als u nieuwe gaat kopen. De slijtplekken en de vorm van die schoenen maken duidelijk hoe het looppatroon van de voeten is. Bij 60% van de kinderen is de ene voet 2 tot 6 mm. groter dan de andere.

De lengte.
Kinderen hebben schoenen nodig die minstens 10 a 15 mm langer zijn dan de langste teen. Dit omdat voeten van nature iets doorveren, waardoor ze iets langer worden bij het lopen. En omdat kindervoeten soms heel snel groeien. In het begin soms wel drie maten in een jaar.

De wijdte.
De breedtemaat van de schoen moet precies kloppen. Daardoor bereik je dat de schoen goed past op de wreef en zo voorkom je dat een schoen glipt bij de hak. In te smalle schoenen komen de tenen en de bal van de voet in de problemen. Bij te brede schoenen gaat de voet schuiven en ook dan ontstaan er teenproblemen. Daarom is het belangrijk dat u schoenen koopt met een bepaalde breedtemaat. Wij beschikken over 6 breedtematen. Het hielbed (voetbed) bij de juiste pasvorm hoort ook een geprofileerde voetbodem. Een goed profiel voldoet aan de volgende voorwaarden:

1) de hiel van de voet wordt opgevangen in een flauwe hielkom. Voor de hiel is aan de binnenzijde een lichte verhoging nodig zodat de voet in de schoen niet naar voren kan schuiven.

2) de binnenbal van de voet ligt op het diepste punt van de schoen.

3) de voetbodem mag nooit te veel voorgevormd zijn, anders wordt het verend vermogen van de voet in de lengte en breedte geremd.

Noot: er wordt vaak gedacht dat een voetbed net zoiets is als een steunzool, maar dat is niet zo. Het voetbed is bedoeld om de voet in balans te houden. Kijk daarvoor eens naar een voetstap in het zand.

Het materiaal.
Het beste materiaal voor een schoen is leer. Het laat zich gemakkelijk vormen, is stevig, duurzaam en neemt goed vocht van de voet op. Ook voor binnen- en tussenzool is leer het beste. De hielomsluiting moet stevig zijn en de hiel blijvend omsluiten. Schoenen zonder sluiting, instappers, worden afgeraden. Deze worden meestal te klein verkocht om slippen te voorkomen. De loopzool moet veerkrachtig zijn en niet te dun of te zwaar zijn.

Hoe vaak heeft een kind nieuwe schoenen nodig?

Tussen 1 en 12 jaar groeit een kindervoet gemiddeld 2 maten per jaar. Maar omdat ze schoksgewijs groeien, kan dat ook wel eens 3 maten per jaar zijn. Het beste is om regelmatig uw schoenwinkel te bezoeken, om de voeten te laten controleren, met het oog op de groei.